Jótékony hatások
Az áfonya jótékony hatásai közé sorolják a következőket:
- Egyetlen adag áfonya annyi antioxidánst tartalmaz, mint amennyi 5 adag sárgarépában, almában vagy brokkoliban található. A antioxidánsok kutatások szerint segítenek a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az öregedés, a rák kialakulásának megelőzésében.
- A fekete áfonya összetevőinek daganatellenes hatását vizsgálták a tokiói Fruit Processing Research Center kutatói, akik megállapították, hogy a gyümölcs hatékonyan akadályozta a leukémiáért felelős sejtek növekedését.
- Kiemelkedő a C-vitamin-tartalma, hiszen 100 grammban 44 mg található, ami vetekszik a citrusokéval.
- A fekete áfonya szemre is kiváló, csökkenti a szürkehályog kockázatát
- A magas rosttartalom székrekedés esetén is jót tesz.